אחת המטרות המרכזיות בעיצוב הבית היא יצירת אווירה נכונה. אווירה משפיעה על מצב הרוח של הדיירים בבית וגם מעניקה תחושה טובה עבור האורחים המבקרים במקום. כדי להגיע לאווירה המתאימה לאופי ולסגנון האישי שלכם, חשוב לתכנן היטב שני אלמנטים –אור ואוויר.
מאת: אריק גרינשטיין, מנהל מחלקת קופי, קריאייטיב וסושיאל מדיה ב-SO Digital
חשיבות האור הטבעי בבית אוורור החלל
הצורך באור טבעי ואוורור בבית, משפיע על תכנון ועיצוב החללים. תכנון נכון של מפתחי הבית, מאפשרים לאור הטבעי ולאוויר להיכנס וליצור סביבת מגורים איכותית, נעימה, ירוקה ויעילה.
לאור טבעי השפעה רבה על איכות חיינו, רמת האנרגיה ויכולת התפקוד שלנו. מחקרים מצאו כי במדינות צפוניות שבהן יש מעט שעות אור, כמו נורבגיה או שבדיה, אנשים מדוכאים יותר בהשוואה למדינות שטופות שמש כמו ישראל.
האור הטבעי משפיע גם על הפרודוקטיביות שלנו. תאורה טבעית, בניגוד לתאורה מלאכותית, מאפשרת להגדיל את תפוקת העובדים. בנוסף מצאו שעובדים שנחשפו לשעות רבות יותר של אור טבעי במהלך היום, ישנו טוב יותר והפגינו ביצועים טובים יותר. לכן, גם כאשר מתכננים חללי עבודה חשוב להקפיד על ניצול האור הטבעי.
יתרון נוסף של אור טבעי הוא היותו תורם לאיכות הסביבה – אור שמש הממלא את החלל מאפשר לחסוך בחשמל. על ידי תכנון המותאם לכניסת וזוויות אור השמש ניתן לזכות בשעות וכמות אור טבעי, שחוסכת בצורך בתאורה מלאכותית. בנייה ירוקה היא גישה חכמה וסביבתית לתכנון ובניית מבנים, המקטינה על פגיעה בסביבה ומגבירה יעילות אנרגטית.
לצד החשיבות של הכנסת אור טבעי, חשוב גם להקפיד על אוורור החלל. אוורור טבעי ללא אמצעים מלאכותיים, מאפשר לאוויר נקי וצח להיכנס לבית, מפנה אדי מים וגזים רעילים שנמצאים בפנים המבנה ומשפר את מצב הרוח.
כיווני אור ואוויר
חשוב לדעת כי לא תמיד יש לנו השפעה על תכנון הפתחים. כך לדוגמה, בדירה במבנה רב קומות בו מוכתבות הקונסטרוקציה והמערכות הטכניות (מיקומי קבועות סניטריות, ביוב ומיזוג אויר), נצטרך לקבל את הפתחים כנתון הקבוע. אבל במקרה שבו התכנון האדריכלי נמצא בידיים שלנו, חשוב לתכנן היטב את כיוון המפתחים.
לכל כיוון יש איכות משלו המושפעת גם ממיקומו של הבית, האקלים באזור בו הוא ממוקם והנוף הנשקף ממנו, התלוי בקו גובה הקרקע, הקומה וכיוון המבט.
כיוון דרום – מפתחים הפונים לכיוון דרום מאירים את הבית לאורך כל שעות היום. לצד התועלת באור טבעי, יותר מדי אור ישיר עלול לגרום לסנוור. לכן, יש לתכנן היטב את גודל ומספר המפתחים ולהתקין מסנני קרינה או פתרונות הצללה מתאימים.
כיוון צפון- מפתחים הפונים צפונה יעניקו לבית אור טבעי, נעים ולא ישיר. מפתחים אלו מתאימים מאוד לפינות טלוויזיה ומחשב שבהן יש להימנע מאור שמש ישיר. כיוון צפון מאפשר לתכנן מפתחים גדולים במיוחד שאינם זקוקים למסנני קרינה.
כיוון מזרח- צד מזרח בו השמש זורחת מאפשר לבית ליהנות מאור רב בשעות המוקדמות של הבוקר. רבים יבחרו למקם בצד זה את המטבח עם שמש בוקר נעימה להתעורר איתה ולשתות כוס קפה.
כיוון מערב- מפתחים הממוקמים בצד מערב, בו השמש שוקעת, מחדירים לבית אור בזווית נמוכה שיכולה לסנוור. לכן, כאשר מתכננים מפתחים בכיוון מערב יש צורך בהצללות מתאימות.
התוצאה: אווירה נכונה
לסיכום, אדריכלות ועיצוב פנים משלבים אסתטיות עם פרקטיות, במטרה ליצור אווירה טובה בחלל. האווירה היא למעשה תחושה סובייקטיבית ואישית, המהווה תוצר של תכנון המותאם באופן מדויק לצרכי הלקוח.
לכן, בבואנו לתכנן בית או משרד, כדאי לחקור ולנתח את כיווני האור והאוויר. כך, נוכל ליצור את האווירה המתאימה שתאפשר לדיירים ליהנות מהבית שלהם.
כתבה זו נוצרה בסיוע האדריכלית עידן סמרי יהלום, בוגרת ויצו קנדה ובעלת תואר B.Arc מאוניברסיטת Cardiff University UK. סמרי יהלום בעלת משרד אדריכלים הנושא את שמה מעל שני עשורים.
ליצירת קשר עם אדריכלית עידן סמרי יהלום מוזמנים לפנות במספר הטלפון 050-7573939 / 04-8346125