
סדר העדיפויות בחוק הירושה לגבי אחים
החוק בישראל מסדיר את נושא הירושה באמצעות הגדרת שלוש דרגות עדיפות על פי קרבת היורשים למוריש. כאשר מדובר באחים של הנפטר, הם נמצאים בדרגה השנייה בסדר העדיפויות לזכאות לירושה. אחים זכאים לרשת רק אם אין לנפטר בן/בת זוג או ילדים.
יחד עם זאת, קיימים מספר תנאים נוספים אשר יכולים לשנות את סדר העדיפויות הזה. ראשית, אם קיימת צוואה תקפה של הנפטר, היא תקבע מי יירש ומה יקבל כל יורש, זאת ללא תלות כל בדרגות העדיפות.
שנית, האחים יכולים להגיע להסכמה ביניהם בנוגע לחלוקת העיזבון באמצעות “הסכם יורשים” אותו יש לאשר בבית המשפט ומומלץ בעזרת עורך דין ירושות.
לכן, למרות שמעמד האחים ברור יחסית בחוק ישנן נסיבות משפחתיות ואישיות שונות אשר יכולות להשפיע משמעותית על זכאותם בפועל לירושה על פי דין.
הסדר ירושת אחים על פי החוק בישראל
כפי שניתן להבין מהכתוב, למרות הסדרי החוק הברורים יחסית לגבי ירושת אחים, מומלץ מאוד לכל אדם לערוך צוואה מפורטת על מנת למנוע סכסוכים פוטנציאליים או מקרים של התנגדות לצוואה בין בני המשפחה לאחר שיעזוב את העולם. זאת מכיוון שלמרות שהחוק קובע באופן ברור מיהם היורשים וכיצד יחולק הרכוש בהיעדר צוואה, המציאות המשפחתית יכולה להיות מורכבת. ייתכנו מחלוקות בנוגע לפרטים שונים כגון זהות בן/בת הזוג, קיומם של ילדים נוספים, ועוד סוגיות מהותיות אחרות.
נוסף על כך, בהיעדר הנחיות מפורשות מהנפטר עצמו בדמות צוואה, עשויים בני המשפחה לחוש פגיעה ועלבון אם הרכוש לא יחולק באופן הנראה להם הוגן או ראוי. הדבר עלול לעורר מתחים וקרעים ביחסים בתוך המשפחה לטווח ארוך. לפיכך, עריכת צוואה היא צעד חשוב ומומלץ על מנת להבטיח כי רצונו האחרון של הנפטר יכובד, וימנע פגיעה מיותרת בקרוביו לאחר מותו.