
האם דיקור מי שפיר כואב?
תחושת כאב היא עניין סובייקטיבי ולכל אישה סף כאב שונה. בדיקת מי שפיר עשויה לגרום לכאב, אך הוא בדרך כלל קל יחסית. לאחר הבדיקה ייתכן כאב קל במקום הדיקור וייתכן גם תחושת התכווצויות קלות.
בדיקת מי שפיר סיכונים אפשריים
בדיקת מי שפיר היא בדיקה אבחנתית עם רמת דיוק גבוהה, אך היא אינה חסינה מפני סיכונים ומגבלות.
הסיכונים האפשריים של בדיקת מי שפיר כוללים:
– סיכוי של כ-0.5% להפלה כתוצאה מהבדיקה.
– סיכון מינימלי לזיהום ברחם.
– מוזאיקה – מתייחסת למצב שבו קיים תערובת של תאים תקינים ובלתי תקינים בכרומוזומים של העובר. בדיקת מי שפיר עשויה שלא תמיד לזהות מצב זה, מה שמוביל לתוצאה שלילית של הבדיקה למרות נוכחות של חריגה כרומוזומלית בעובר.
– לעיתים, התאים המופקים ממי השפיר אינם גדלים בתרבית, או שמספרם אינו מספיק לבדיקה. במקרים כאלה, ייתכן שיהיה צורך בבדיקת מי שפיר חוזרת.
– ממצאים כרומוזומליים מעורפלים: לעיתים מתגלים ממצאים כרומוזומליים בעלי משמעות לא ברורה, הבאה לידי ביטוי רק אחרי הלידה. זה יכול ליצור אתגרי קבלת החלטות משמעותיים לגבי תוצאת ההריון.
– אי גילוי מומים לא כרומוזומליים: סיבות שונות מלבד סיבות גנטיות יכולות להוביל למוגבלות שכלית או חריגות אחרות, שאינן מתגלות בבדיקת מי שפיר.
– אי זיהוי של מוטציות ושינויים קטנים מאוד בגנום העובר: הבדיקה מזהה מומים כרומוזומליים משמעותיים אך אינה מסוגלת לזהות מוטציות ושינויים קטנים מאוד בגנום העובר.
– הבדיקה מתבצעת בשלב מאוחר יחסית בהריון, וייתכן שיחלפו מספר שבועות עד לקבלת התוצאות. אם התוצאה מובילה להחלטה על הפסקת הריון, מעבר לשבוע 22, מתבצעת לידה שקטה, תהליך מאתגר רגשית ופיזית.
האלטרנטיבה האפשרית לבדיקת מי שפיר
התקדמות הטכנולוגיה של ריצוף גנטי, הביאה לכך שבעשור האחרון הצליחו לפתח בדיקות שנקראות NIPT (Non Invasive Prenatal Testing). בדיקות אלו מבצעות הבדלה בין מקטעי DNA עובריים ואמהיים בדם האם, ומאפשרות לזהות סיכון לתסמונת דאון ותסמונות כרומוזומליות אחרות.

החדשנות של בדיקות NIPT היא האפשרות לבדוק מגוון תסמונות כרומוזומליות תור הקפדה על דיוק ברמה הגבוהה ביותר, ללא סיכונים לאם ולעובר, ובשלב מוקדם יחסית של ההיריון. אפשר לבצע NIPT של חברת פנורמה (Panorama) משבוע 9 להריון ומחקרים מצאו כי היא בעלת אחוזי הדיוק הגבוהים ביותר בשוק.
ההחלטה לגבי בדיקת מי שפיר
ההחלטה אם לבצע בדיקת מי שפיר היא אישית. הדילמה חזקה במיוחד בסוגיה האם לעשות מי שפיר כשכל הבדיקות תקינות ולהסתכן בנזק. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורך ועבור העובר שלך ולשקול את האפשרות הבטוחה יותר – בדיקת NIPT.