התמכרות מכל סוג שהיא אינה גזירת גורל. רשת מרכזי הגמילה של e-zone מציעה פלטפורמה מקצועית מקיפה, שעזרה להמוני ישראלים לחזור למסלול חיים תקין
התמכרויות והרגלים הרסניים – בואו נדבר על זה. המציאות במדינת ישראל מעולם לא הייתה פשוטה. אם לא די באתגרי הקריירה, מערכות יחסים והחיים המשפחתיים ואתגרים בריאותיים והתמודדות עם אובדן של קרובים אלינו, הרי שגם השפעות המתיחות הביטחונית המתמדת על חיינו, כל אלה בהחלט מעמיסים על כולנו במחשבות וברגשות, כשלרוע המזל, יש גם מי שאינם מצליחים להתמודד בצורה מושכלת ומוצלחת עם הפשעות המצב ועומסי המידע העצומים שהם נחלת העידן הזה – מה שגורם להם לשקוע ולמצוא נחמה או מפלט בהתמכרויות מסוגים שונים, הנפוצות שבהן: סמים, אלכוהול, הימורים, משככי כאבים ועוד קשת רחבה של סוגי התמכרויות, היוצרות הרגלי חיים הרסניים, המרחיקים אנשים ממסלול חיים תקין, יוצרים תלות מוגזמת ומסוכנת של המכורים בגורמי ההתמכרות.
החדשות הטובות הן, שלא מדובר בגזירת גורל שאינה ברת שינוי. מרכזי גמילה של רשת e-zone, הקיימים בקיסריה ובכפר סבא, מציעים מענה מקצועי והוליסטי ברמה הגבוהה ביותר לאנשים המעוניינים לחזור ולתפוס פיקוד על חייהם. בבתי הרשת ניתן למצוא בריכה, סאונה, פעילויות ספורט מגוונות ובהן: הידרותרפיה, יוגה, פילאטיס וטיפולי גוף ונפש.
את מרכזי הגמילה הקים יהונתן שאול, שהקימו בשנת 2016 את רשת מרכזי הגמילה “e-zone”, שרואים שליחות עצומה בגמילת אנשים מהתמכרויות והחזרתם לאורח חיים נורמטיבי, שיאפשר להם ליהנות מאיכות חיים גבוהה הרבה יותר. בהנהלת הרשת מסבירים את החזון העומד מאחורי הקמת רשת e-zone: “מרכזי גמילה יועדו בעבר לאוכלוסיות קצה, לחלופות מעצר, מקומות נוקשים שעוברים בהם תהליכים ארוכים ולא תמיד נעימים. נוצר ואקום גדול לאנשים מחתכי אוכלוסיות ללא רקע עברייני, שלא מצאו מענה הולם. התמכרות יכולה להופיע גם אצל משכילים וקשישים. בכל מקום זה נמצא בווליום גבוה. יש הרבה אנשים שלא מצאו להם מקום ומענה. מתוך הצורך הכל כך מתבקש להיות שם לאנשים שהם בסך הכל נורמטיבים, אבל חייהם השתבשו בגלל התמכרויות, הוקמה רשת e-zone”. הרשת מציעה מגוון טיפולי גמילה בדגש על גמילה מסמים, אלכוהול, הימורים, תרופות ומשככי כאבים.
על שיטות העבודה ברשת בתי הגמילה e-zone, מפרטת הנהלת הרשת: ” להיות מכור זו בעיה אישיותית, שהולכת לקצוות ואין לה אמצע. אנחנו מלמדים את המטופל לחיות עם מה שמעיק עליו בשלום. אנחנו לא מבטיחים שיהיה נקי לגמרי מהתמכרות, אבל הוא יקבל ארגז כלים להתמודד. אורך הטיפול הוא בין חודש לשלושה חודשים, מאחר ונדרש לעשות טיפול יסודי ומקיף כדי שהמטופל יוכל לפתור את שורש הבעיה. אורך השהיה בבית משתנה בין מורכבות למורכבות, הדבר תלוי בתגובתיות המטופל לטיפול. החודש הראשון במתכונת סגורה, אין יציאות מהבית, העבודה מתמקדת בבסיס של מסוגלות להתמודד עם אתגרי החיים ולהשתלט על הדחף, שנובע ממקום רגשי. המטרה להוריד את אותו דחף ולגרום לו להיות נשלט. כשהמטופל מגיע למצב של חוסן אנחנו מאפשרים יציאה מהבית למשפחה ולעבודה”. אחרי שלושה שבועות של תהליך ועדה מקצועית נותנת המלצות בנוגע להמשך. סדר היום מאוד מוקפד, מ-7 בבוקר עד 21 יש פעילויות הכוללות: טיפולים קבוצותיים, פגישות עם רופאים, פעילות ספורטיבת, פגישות עם אנשי מקצוע. כמובן שבטווח הזמן הזה יש שעות גם מנוחה. אנחנו עובדים עם המטופלים בצורה מקיפה, בתנאים טובים ונעימים, יחס מאוד מקצועי וחם, תוך התאמת שיטה שתהיה תואמת עבור אותן אוכלוסיות הנדרשות מענה”.
מדבר מניסיון
יואל בן דנון – מטפל בהתמכרויות ומנהל מרכזי גמילה, הנמנה על צוות השותפים בבעלות על רשת e-zone, הגיע לעולם הגמילה מהתמכרות על סמך ניסיון אישי והוא משתף בתהליכים שעבר במעבר מצד המטופל לצד המטפל: “אני בעצמי התמודדתי בעבר עם התמכרות, עברתי טיפול די מאסיבי שהחזיר אותי למסלול הנכון. לאחר מכן, ניגשתי ללימודים אקדמיים ועשיתי תארים בפסיכולוגיה ועם הזמן נכנסתי לרשת כמדריך ובהמשך מוניתי למנהל בתי גמילה והיום אני גם נמנה על צוות הבעלים. אני מאוד מחובר לעולמות האלה בפן האישי והמקצועי”.
יואל בן דנון שם דגש על הפרמטרים המרכזיים בהתנהלות של רשת e-zone: “מקצועיות וגישה אישית הם הייחודיות שלנו. היכולת שלנו להנגיש את הדברים ולגשת לאנשים, ליצור קשר עם המטופל על מנת שירגיש שהוא בטוח ויכול לתת בנו אמון, בתוספת לכלים שאנחנו נותנים ממקום של החוויה האישית שלנו עם ידע ומקצועיות, כל אלה יוצרים תמהיל איכותי ומוכח למטרה שלשמה התכנסנו – לעזור בגמילה מהתמכרויות ולהחזיר את המטופל לקחת שליטה על חייו”.
לתפיסתו של יואל בן דנון בעיית ההתמכרות היא ברת פוטנציאל בקרב פלח רחב באוכלוסיה: “אני חושב שכל בן אדם שיש לו בעיה מרגיש את זה בבטן. יש נורת אזהרה שזועקת בפנים. הרבה פעמים אדם יודע שהוא מגזים, שהוא עבר את הגבול ויצא מגדר הנורמטיביות – מה שמביא אותו לאמץ הרגלי חיים מזיקים, שהופכים אותו לתלותי בהם. אני מציע לכל מי שמרגיש חוסר נוחות בבטן, להפנים את המצב כמה שיותר מהר. מניסיון אישי ומקצועי, התמכרות יוצרת הרס אישי, סביבתי ומשפחתי. פוגעת בילדים, בזוגיות ובקריירה. עדיף לא להגיע לקצה. נכון שזה לא קל, זה לצאת לאזור נוחות. לסם, לחומר ולתרופה יש תפקיד במשך חייו של מכור, זה מקנה לו תחושת ביטחון לא אמיתית, כשזה מגיע למצב שהדברים יוצאים משליטה, כל בן אדם יודע שהתרופה תביא לו בעיה גדולה יותר”.
גם למשפחות המטופלים חלק חשוב בהצלחת התהליך, לדבריו של יואל בן דנון: “הצוות שלנו כולל מטפלת משפחות, שמעבירה אותן תהליך במקביל כדי לתת להם מקום ומענה למה שהם חווים, מאחר והשפעות ההתמכרות של בן/בת משפחתם משפיעים גם עליהם. המשפחה היא גורם מרכזי בתוך התהליך. יש מקרים שמכניסים את המשפחה להתערבות טיפולית. בסופו של דבר, במאמץ משותף של כל הגורמים בפאזל הזה, אפשר להגיע לתוצאות משמעותיות, שיאפשרו המשך חיים טובים הרבה יותר למטופל וסביבתו”.