ד”ר חן שפירא שותפה מייסדת ב- Quai.MD, מאמינה שנשים יכולות להאיץ את עולם ההייטק: “צריך יותר נשים בהייטק, הרבה יותר”.
ד”ר חן שפירא: “נשים בהייטק זו עובדה ולא שאלה”
עולם ההייטק דינמי ומרובה פעילות, אתגרים ובעיקר עליות וגם נפילות כואבות שיכולות להוביל לא פעם לסגירת חברת ההייטק. רמת הסיכון הגבוהה מרחיקה אנשים רבים מההייטק וורבים מהם הן נשים.
גיוס נשים להייטק בישראל ובעולם נמצא במגמת עלייה, אך עדיין הנוכחות הנשית בהייטק ובסטארטאפים בישראל ובעולם נמוכה, והנתון הולך ופוחת כשמדובר על הובלה נשית בסטארטאפים.
נשים בישראל שברו את תקרת הזכוכית בתחומים רבים: בעולמות הפיננסים, פוליטיקה, רפואה, ספורט, מוזיקה, תרבות, ותחומים רבים נוספים, בהן הכוח הנשי הוכיח את יעילותו והצלחתו הרבה. מאז ה- 7.10 ברור לכולם כי הנשים יכולות לבצע גם כל תפקיד, כולל תפקידים פיקודיים בכירים גם בצה”ל.
על אף ההצלחה של נשים בתפקידים בכירים בישראל בתחומים רבים, נראה כי בהייטק הכוח הנשי לא עולה באותו היקף. הסיבות לכך רבות, בין היתר ניתן לייחס סטריאוטיפים מיושנים לגבי היכולות הטכנולוגיות של נשים, סביבת עבודה שאינה מותאמת מספיק לנשים ובעיקר לנשים אימהות שעלולות להתקשות לאזן בין העבודה לבית, וסיבות רבות נוספות שמרחיקות נשים רבות מעולם ההייטק התוסס.
ד”ר חן שפירא שותפה מייסדת ב- Quai.MD, רואה במיעוט הנשי אתגר הניתן לפיצוח: “חשוב להבהיר שישנן נשים בהייטק, נשים מוכשרות מאוד וגם ישנן נשים שמכהנות בתפקידים בכירים בהייטק ובחברות גדולות. ייתכן שצריך להבדיל בין תאגידים וחברות גדולות בהייטק לבין סטארטאפים, אך ברור לכל כי בעולם ההייטק והסטארטאפים יש מיעוט נשי בעיקר בתפקידי הניהול הבכיר. הסיבות למיעוט נשי מגוונות אך ניתנות לשינוי ולשיפור משמעותי”.
האם קיימת תקרת זכוכית לנשים במקצועת ההייטק? ד”ר חן שפירא מילאה תפקידי ניהול בכירים בליבת המערכת הרפואית הישראלית, בין היתר ניהלה את בית החולים כרמל והייתה מנהלת מרחב חיפה וגליל מערבי בקופת חולים כללית, ד”ר שפירא מציגה את המצב הנוכחי אל מול עולם הרפואה ומזכירה לכולנו שהתקרה שבירה גם שבירה: “אם נסתכל על נשים בעולמות הרפואה השינוי שנעשה בעולם בכלל ובישראל בפרט הוא מדהים, זה לא שאין עוד מקום לשיפור בתפקידי ניהול לנשים במערכת הבריאות אבל כבר לא באמת ניתן להגיד שישנה תקרת זכוכית. גם על תקרת הזכוכית שקיימת חלקית כיום בעולם ההייטק לנשים ניתן להתגבר, והיא תישבר בסופו של דבר”.
כדאי לגייס נשים להייטק וניתן להגדיל את הנוכחות שלהן
נראה שעולם ההייטק הוא אולי התחום היחידי בו הכוח הנשי עדיין לא פרץ באופן משמעותי וקיים יתרון מספרי בולט לגברים, ד”ר חן שפירא מציעה פתרונות רבים שיצליחו לדבריה להוביל לשינוי ניכר ביחס המספרי של נשים בעולמות ההייטק והסטארטאפים: “כדי לשפר את הנוכחות הנשית בהייטק, דבר ראשון שחשוב לבצע זה הסברה ועוד קצת הסברה, כבר מגיל בית הספר היסודי יש להשריש בקרב הילדות את חשיבות לימודי המקצועות המדויקים, ולהמשיך ולדחוף נשים צעירות לא לפחד, ולהמשיך בלימודים גבוהים במקצועות אלו. זו פתיחת הדלת הראשונה לכניסה לעולמות ההיטק. בנוסף, סביבת העבודה חייבת להיות גמישה מספיק שגם נשים יוכלו להשתלב בה מבלי לוותר על החיים האישיים שלהן ועל הקמת משפחה, יחד עם זאת, הדבר לא אמור לבוא על חשבון הצלחת החברה ועמידה ביעדים. המגזר הנשי הבא שחייבים להתמקד בו הן הנשים החרדיות והנשים הערביות. בקרב הנשים החרדיות החלו בשנים האחרונות הכשרות ספציפיות לתחומי התכנות, דבר שמוציא נשים רבות לעבודה בהייטק, עבודה שמביאה להן שכר מכובד. לשמחתנו, גם במגזר הערבי החלו בנות ללמוד בתיכון מקצועות מדויקים, ואף להשתלב בלימודים גבוהים במקצועות אלו”.