Monday, October 14, 2024

אולי יעניין אותך

5 טיפים למתחילים באפוקסי

מהפכת האפוקסי:

 גם אם לא הייתם מודעים לכך- האפוקסי יצר מהפיכה בכל תחומי העשייה. אפוקסי יכול להפוך לחומר קשה לא פחות ממתכת, שקוף, צבעוני, או אטום, בעל משקל נמוך, עמידות בלחצים מכניים, עמידות בפני חומרים כימיים, עמיד בשריפה

 וניתן לשנות את תכונותיו לפי הצרכים במגוון רחב של צורות. אפוקסי משמש ליצור כלים ומכונות כשהוא מוזיל עלויות פיתוח ומאפשר יצירת אבי טיפוס בעלויות נמוכות וטכנולוגיות פשוטות.  

אפוקסי בתוספת סיבי פחמן או זכוכית, מאפשר לבנות מטוסים, טילים, ספינות, מכוניות ומטוסים (ובעיקר מטוסים ללא טייס). בתחום הבנייה, אפוקסי משמש לחיזוק תשתיות, חיבורי קונסטרוקציה חזקים, בניית גשרים ומבנים. ציפוי חניונים ורצפות ועוד אלפי שימושים.

בתעשיית האלקטרוניקה, הוא חומר חיוני כיוון שהוא יכול לשמש הן כמבודד והן כמעביר זרם (באמצעות תוספים). 

 אפוקסי משנה את תחום הנגרות ויצור רהיטים, כיוון שניתן לצקת אותו עם סיבי עץ לכל צורת רהיט מורכב ומה שנותר הוא לחבר את החלקים זה לזה. 

וכמובן דבק אפוקסי-משמש אותנו בבית ובבית המלאכה, כדי להדביק עץ, מתכת, קרמיקה, זכוכית או פלסטיק. למרות שמחיר אפוקסי יקר יותר ממחיר הפוליאסטר או שרף הווניל אסטר שפעם שימשו ליציקות (ראו: אפוקסי מחיר), האפוקסי מעניק יתרונות רבים כל כך, שברוב התחומים הוא החליף כמעט לחלוטין את השימוש בחומרים אלו. אנו מציעים אפוקסי למכירה משתי החברות הגדולות בעולם. KUKDO -דרום קוריאה ו-OLIN גרמניה.

קרדיט: הסדנה לתהליכים יצירתיים
קרדיט: הסדנה לתהליכים יצירתיים

מהפכת האפוקסי בעיצוב ואמנות.  

חדירתו של שרף האפוקסי לתחום האמנות והעיצוב התרחשה רק בשנים האחרונות, כשפסלים, תכשיטנים ומעצבים גילו את יתרונות יציקות האפוקסי, וציירים גילו ששכבה שקופה ומבריקה של שרף אפוקסי גורמת לצבעים לקבל עוצמה וחיות, ונותנת לציורים גוונים עמוקים של עומק תלת ממדי.

 אפוקסי יכול להיות שקוף ודומה לזכוכית, מתכת (בתוספת סיבי מתכת ופיגמנטים) עץ, שיש, או חומר אחר . עם זאת, הרבה יותר קל ליצור בשרף אפוקסי לעומת עבודה עם זכוכית, יציקות מתכת ואפילו יצור פלסטיק מסורתי. אמנים ומעצבים גילו את החומר והם משתמשים בו לעיצוב מוצר, עיצוב פנים, יצירת רהיטים, אביזרים, תכשיטים, תאורה, פסלים , ציורים ואפילו צילומים תלת ממדיים. 

בואו ללמוד איך עובדים באפוקסי, במסגרת קורס האפוקסי של הסדנה לתהליכים יצירתיים, הקורס המקצועי שייסד את התחום בישראל. 

טרנד האמנות המגניב והמהנה הזה נראה בכל מקום!  אם את/ה אמנ/ית ואוהב/ת ליצור מתנות קטנות למשפחה או לחברים, יצירה בשרף (רזין) אפוקסי היא הבחירה האידיאלית עבורך! עם אפוקסי אפשר להכין כמעט הכול, תכשיטים, מחזיקי מפתחות, שרשראות, טבעות או צמידים, תחתיות, כוסות, מגשים, שולחנות, פתרונות תאורה ועוד. ישנם תוספי צבע רבים לרזין  צבעוני, היוצרים אפקטים מורכבים;  שקופים, אטומים, מתכתיים ובעלי טקסטורות של חומרים שונים. ניתן גם להוסיף תוספים כמו אבקת שיש, סיבי מתכת, נצנצים  וחפצים קטנים כמו פרחים מיובשים, צדפים, אבנים  וזכוכיות צבעוניות-אין גבול לאפשרויות היצירתיות.

האינטרנט מוצף ברעיונות ליצירות בשרף אפוקסי, בדקו ביו טיוב, פינטרסט, אינסטגרם, פייסבוק או  טיק טוק.

 כיום, ניתן למצוא כמעט כל צורה של תבנית ליצירות אפוקסי לקנייה, אבל יותר מכך אנחנו מלמדים איך ליצור תבניות סיליקון לאפוקסי במסגרת סדנת אפוקסי– במהירות, בקלות ובזול. 

הכשרה מקצועית 

יצירה בשרף אפוקסי היא תחביב טוב שיכול להפוך לתחום המקצועי שלך.  בין בוגרי הקורסים יש רבים שהפכו את האפוקסי למקצוע -חלקם כתוספת לתחום מקצועי אחר כנגרות או תאורה, וחלקם יוצרים באפוקסי בצורה טהורה ומוכרים את עבודתם ברשת או לגלריות וחנויות. בוגרי סדנת אפוקסי מקבלים תעודת הכשרה שלב 1 בלימודי האפוקסי.   

מהו שרף אפוקסי?

 אפוקסי הוא פלסטיק (פולימר) נוזלי המגיע כשני חלקים: שרף ומקשה-המעורבבים ביחס מוגדר-בדרך כלל 1 ל1 או 0.5 ל1. בתחום האמנות, אנו בדרך כלל עושים שימוש באפוקסי קריסטלי שקוף. כאשר החומרים מעורבבים יחד, הם מגיבים כימית ומתקשים תוך כדי יצירת חום. ישנו גם אפוקסי המשמש לעבודות קטנות כלק ג’ל או תכשיטים קטנים המתקשה באמצאות חשיפה לאור  אולטרה סגול. 

חשוב מאוד לעקוב אחר הוראות יצרן האפוקסי, אחרת השרף לא יתקשה כראוי. ניתן למדוד שרף לפי משקל או לפי נפח. חשוב לשים לב לכך, כיוון שלשרף  ולמקשה יש משקל סגולי שונה.

5 טיפים למתחילים

ישנם סוגים רבים ושונים של שרף אפוקסי לבחירה. שרפים בהרכבים שונים מיועדים לשימושים שונים: איזה סוג שרף עלי לבחור? 

טיפ מס’ 1 להתחיל בקטן 

כשאתה מתחיל לעבוד עם שרף,  אני ממליץ להתחיל דווקא עם השרף הבסיסי ביותר וללמוד דרך עבודות קטנות. נכון שיש הבדלים בין שרפי אפוקסי-אבל כמו בתחומים אחרים רבים בחיים, חלק מהבדלים אלו הם עניין של מיתוג או שינויים שלא רלוונטיים בהכרח לכם. אל תתחילו הישר מיצירת שולחן ענק לפינת האוכל. התחילו ביציקות פשוטות בתבניות סיליקון קנויות או ביצירת קרש חיתוך-(בוטשר). לעבודה באפוקסי כמו לכל עשייה יש עקומת למידה.

טיפ מס’ 2, צמיגות השרף.

נכון שאמרתי בסעיף הקודם שאין הבדלים משמעותיים בין השרפים, אבל כל אמת גדולה- הניגוד הגמור לה הוא אמת גדולה אחרת. אחד ההבדלים המרכזיים בין סוגי האפוקסים הוא ברמת הצמיגות. שרף עם צמיגות נמוכה, כלומר כזה שהוא דליל מאוד ונוזלי-יקבל את צורת התבנית באופן מדויק ויחדור לעץ בצורה עמוקה. 

מצד שני לשרף עם צמיגות נמוכה יש זמן התקשות ארוך יותר, כך שתצטרך/י להמתין  כ48 שעות לפני שחרור העבודה שלך. סוג זה של שרף יכול לשמש ליציקת שכבות עבות יחסית או גדולות של שרף.

לשרף בעל צמיגות גבוהה זמן עבודה קצר יותר וזמן התקשות  קצר יותר. הוא מצוין לציפוי משטחים ורצפות כיוון שהוא יוצר שכבה עבה ואחידה על המוצר. הוא גם מתאים יותר לשימוש כלכה אם אנחנו רוצים לקבל אפקט של כמה שכבות במכה אחת.  

טיפ מס’ 3, מקדמי התפשטות. 

לשרפי אפוקסי שונים יש מקדמי התפשטות שונים-למה זה חשוב? אם לאפוקסי אותו מקדם התפשטות כמו לעץ בחום וקור- אז האפוקסי יישאר בעץ ולא ייפרד ממנו. חיבורים לחומרים אחרים כמו זכוכית, שיש, קרמיקה ומתכת יכולים להיות אפילו מורכבים יותר. בשיש ניתן לחספס מעט את פני השטח באמצעות חומצת מלח. מה שמאפשר לאפוקסי היאחזות טובה יותר. אולם בשאר החומרים יש לבצע שכבת פריימר ייחודית לחומר- אליה יוכל האפוקסי להידבק, ועדיין אם מדובר למשל בשולחן העומד בחוץ, הפרשי הטמפרטורות בין הלילה ליום או בין החורף לקיץ, עלולים להפריד בין האפוקסי למשטח אליו הוא מחובר במידה ומקדמי ההתפשטות שלהם יהיו שונים בצורה קיצונית.

טיפ מס’ 4: הצהבה: 

אפוקסי מצהיב. ההצהבה אינה תוצאה של קרני השמש אלא  של תהליך טבעי של חמצון. במחקר שנערך ב 2022 ותוכלו למצוא באתר שלנו, נבדקו ההשפעה של טכניקות שונות למניעת הצהבה. הטכניקה היחידה שנמצאה יעילה היא בידוד מחמצן  , תוספי הגנת UV לחומר נמצאו לא  יעילות, לכן אל תקנו במחיר גבוה יותר אפוקסי שמבטיחים שלא יצהיב , הדרך היעילה היחידה להתמודד עם הצהבה היא להסוות אותה על ידי תוספת צבע קטנה לאפוקסי . מעט צבע אפוקסי שקוף כחול או ירוק (צבע זכוכית למשל או אפילו אבקת מיקה) -תשאיר את האפוקסי שקוף אבל עם גוון המסתיר את ההצהבה.

טיפ מס’ 5,  צורת השימוש בברנר

כדי להוציא בועות מהאפוקסי ניתן להשתמש בברנר או אקדח חום. הברנר עדיף בדרך כלל -כיוון שהוא יוצר חום מהיר וגבוה יותר ללא רוח. אך לפעמים כשרוצים לערבב צבעים-או אם לא רוצים להתעסק בלהבה גלויה-נבחר באקדח חום. החום מוציא את הבועות מהאפוקסי כיוון שהוא משנה את צמיגות החומר-הופך אותו דליל ומאפשר להן להשתחרר. למתחילים יש נטייה לעשות שימוש יתר בברנר.  זה בעייתי מכמה סיבות. 

א. החום יוצר אדים רעילים שאנו נושמים.

ב. שימוש יתר יכול לשרוף את פני השטח ונוצר אפקט לא חלק, הדומה לקרום חלב קרוש.

ג. התכת התבנית. בין אם אנו משתמשים בתבנית סיליקון, או תבנית  פלסטיק או עץ. חימום הדפנות בצורה מוגזמת (שהרי שם תמיד מצטברות שם בועות) גורם לאפוקסי להידבק לתבנית, מקשה על הוצאת המוצר מהתבנית- ויוצר דופן לא חלקה.

יש להשתמש בברנר רק בשלבים האחרונים של העבודה ולא לגעת עם הלהבה בפני האפוקסי. ותמיד אבל תמיד, עדיף לעבוד בכמה שכבות ולהשאיר לסוף שיכבה דקה בעובי של מילימטר של אפוקסי שקוף וחלק שיהיה גם נטול בועות. 

בטיחות: 

ואחרון חביב בטיחות:  אנחנו הישראלים עם נטייה לעגל פינות , בטח תוך כדי תהליך העבודה. 

חשוב להשתמש בשרף אפוקסי בצורה בטוחה. פעלו בהתאם להמלצות הבטיחות הבסיסיות הללו כדי לעבוד בבטחה.

עיבדו באזור מאוורר היטב -הישתמשו בכפפות ואמצעי הגנה על הגוף ועדיף גם על הפנים. אל תחממו את האפוקסי יתר על המידה. אם אתם/ן מבחינים בתגובות אלרגיות כלשהן, הפסיקו מיד!. בליטוש אפוקסי חובה לחבוש נישמית הגנה FFP-2 ומעלה.

 

Latest Posts

הלקוח מאשר כי הוא מעוניין לקבל שיחת טלפון שיווקית מאת המפרסם וכי מספר הטלפון אינו רשום במאגר "אל תתקשרו אלי" של הרשות להגנת הצרכן

כתבות מובילות

אני מאשר קבלת שיחות טלפון שיווקיות מאת המפרסם